BASt: vorm, techniek & hout
0

Houtwerk Aankooptips

Mijn Mening

BASt Houtwerk Aankooptips

Dit is een naslaglijst met diverse houtwerk aankooptips voor hobby-isten en semi-professionals.
Alle artikelen die ik hier benoem gebruik ik, of heb ik zelf gebruikt. Ik raad geen artikelen aan waar ik zelf niet achter sta. Zoals altijd geldt je eigen gezond verstand bij het aankopen van verwezen artikelen en is mijn mening slechts een van vele meningen.

Alle referenties zijn uit eigen beweging geschreven en zijn mijn eigen mening. Ik heb deze lijst samengesteld omdat ik zelf ook hard heb moeten zoeken naar de goede spullen voor een lage prijs. Houtwerken is een dure bezigheid en alle hulp is welkom.

Kijk vooral ook even bij mijn Ratrig CNC verzamellijst, waar ik de tips en adviezen van omtrent mijn Ratrig CNC machine verzameld heb voor Woodworking.nl.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op.

last update: 06-07-2022

BASt | Houtwerk Aankooptips

Meten, Tekenen en Markeren

Wat is er nou zo moeilijk aan een lijntje trekken? Niets. Totdat het exact op de juiste plek moet zijn. Je kent het gezegde; Measure once, Cut Twice!

WATWAAROM
Faber-Castel Vulpotlood 1.4mm dikte
Amazon.nl
De dikte van dit potlood zorgt dat het niet snel breekt, maar is toch dun genoeg om secuur te kunnen werken.
Pica Marker Dry
Amazon.nl
Een nog steviger vulpotlood met extra lang ‘dun stuk’ zodat je makkelijk in boorgaten aftekent.
Plakbaar Meetlint
Amazon.nl
Plak dit meetlint op je werkbank, zaagtafel, CNC machine of waar dan ook waar je regelmatig een maat moet afmeten. Kijk vantevoren of je vanuit links, midden of rechts wil meten.
30cm meetlatjesSostrene Grene heeft voor €1 prima kleine maar goede meetlatjes. Voor dat geld slingeren er zeker 6 door mijn werkplaats heen, met magneetjes aan mijn lintzaag, draaibank, etcetera
BASt | Houtwerk Aankooptips

Persoonlijke Bescherming

Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid. Wat heb je aan een mooie hobby als je er vervolgens niet van kan genieten door een verwonding of beschadiging aan je ogen of oren? Iedereen weet dat je niet kan bezuinigen op je gezondheid; maar het is zo makkelijk gedaan. Want je bescherming heb je pas nodig als het fout gaat. En wanneer gaat het nou fout? nooit, toch?

WATWAAROM
Moldex gehoorbescherming 34dB
Amazon.nl
Extra sterke gehoorbescherming met een geluidsisolatie van 34dB;
Polycarbonaat vizier
Amazon.nl
Zeker voor houtdraaiers is een goed masker een vereiste, maar ook voor andere powertools is het een veilige oplossing. Zelf gebruik ik inmiddels een JSP powercap, maar dat is dan wel 20maal zo duur.
Stofmasker met koolfilter
Amazon.nl
Voor het lichtere werk en schuurwerk is dit stofmasker goed afdoende. Voor schadelijke dampen moet je echt wat zwaarder gaan. De eenweg-kleppen zorgen dat je bril niet zo makkelijk beslaat als met een ander masker. Deze heeft ook klitteband, waardoor je hem makkelijk om doet.
JSP Powercap
Baptist
Ja, hij is duur. Maar voor houtdraaien is dit toch wel een van de veiligste oplossingen. Het bevat een ventilator die lucht via het filter boven je hoofd over je gezicht blaast. Hierdoor blijf je fris, beslaat het gezicht niet en door de lichte overdruk is er geen strakke sluiting nodig. Voor mensen met een baard is dit helemaal aangenaam. Vergeet niet op tijd je filters te vervangen.
Veiligheidsbril op sterkte
Kock Brilshop Nijmegen / Proteye
Waarom het jezelf moeilijk maken en steeds hannessen met een veiligheidsbril op en af. Je vergeet hem, je hebt hem niet in de buurt, noem het excuus maar.
Als ik naar de werkplaats ga draag ik altijd mijn veiligheidsbril op sterkte als gewone bril. Zo kan ik het nooit vergeten op te zetten en zijn mijn ogen altijd beschermd. Ik ben hiervoor uitstekend geholpen door Kock Brilshop in Nijmegen en uitgekomen op de Proteye 036 Red/Ice. Kan nog door als een gewone bril ook.
Let op; Voor houtdraaien blijft een gezichtscherm nog steeds een noodzaak!
BASt | Houtwerk Aankooptips

(Hout)Verbindingen

Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid. Wat heb je aan een mooie hobby als je er vervolgens niet van kan genieten door een verwonding of beschadiging aan je ogen of oren? Iedereen weet dat je niet kan bezuinigen op je gezondheid; maar het is zo makkelijk gedaan. Want je bescherming heb je pas nodig als het fout gaat. En wanneer gaat het nou fout? nooit, toch?

WATWAAROM
Novus spijkers / nietjes voor nietpistool / tacker
Amazon.nl
Goede kwaliteit strips voor een goede prijs. Let wel even op de juiste maten. De gelinkte maat past in onderstaande tacker
Brüder Mannesman Tacker / nietpistool
Amazon.nl
Het is niet de snelste, beste, stilste tacker, maar qua prijs niet duurder dan een handtacker en kwalitatief vele malen beter.
Houten deuvels
Amazon.nl
Jeweetwel… die dingen die Ikeakasten bij elkaar houden. Zolang ze niet in het zicht zijn is het een prima middel om een extra versteviging aan te brengen of te helpen met het uitlijnen van 2 houten elementen.
Titebond houtlijm
Baptist , Amazon.nl
Als je wil dat je lijmverbinding goed vast zit kan je maar beter een goede lijm gebruiken die past bij het beoogde doel. Titebond heeft verschillende opties en is lang houdbaar.
Glubot
Baptist , Amazon.nl
Omdat houtlijm in bulk significant goedkoper is, is overgieten in wat kleiners aan te raden. Het voordeel van de glubot is dat door het ontwerp de pot rechtop kan blijven staan, terwijl je toch direct lijm bij de hand hebt. Zo hoef je ook niet steeds te schudden als je je fles om moet draaien.
Tesa strong Polypropyleen tape
Amazon.nl
Tape; extra sterk; extra dik. om iets af te binden, maar ook uitstekend voor werken met epoxy en houtlijm; dit kleeft namelijk niet aan Polypropyleen.
Siliconen mat 70x50cm
Amazon.nl
Een grote siliconen mat werkt erg prettig als ondergrond omdat lijm, verf en epoxy er niet op hecht. Helaas zijn deze al snel vrij prijzig…. totdat je in een andere hoek zoekt; deze pizzamat doet precies wat het moet en is ook nog lekker groot. Laat de lijm/epoxy gewoon opdrogen en je pelt het er zo af.
BASt | Houtwerk Aankooptips

Los Gereedschap

Divers gereedschap zonder een eigen categorie.

WATWAAROM
Katsu hand / kantenfrees
Amazon.nl
Deze kan ik niet overslaan; de start van mijn 3Dprinted freeshulpmiddelen… de Katsu handfrees. Dit is een kloon van de bekende Makita RT700 bovenfrezen, maar voor de helft van de prijs zonder dat de kwaliteit echt er onder lijdt.
Wiha terugslagvrije hamer
Amazon.nl
Werkt erg prettig bij gebruik met beitels of om even ergens een mep op te geven. De kunststof kop zorgt dat je niet snel wat beschadigd en het gebrek aan terugslag zorgt dat je veel precieser slaat.
Wera inbussleutel set
Amazon.nl
Degelijke inbussleutels houden je schroeven langer heel en slijten zelf ook niet makkelijk af. door de ronde koppen kan je ook in een hoek nog goed aandraaien.
BASt | Houtwerk Aankooptips

Zagen

Measure twice, Cut once was het stiekem; Dan kan je maar beter goed zaaggereedschap hebben. Daar heb ik er inmiddels wel een paar van.

WATWAAROM
DeWalt DWE7492 Zaaftafel
Gereedschapcentrum.nl
Een grote, stabiele en degelijke zaagtafel met een groot (250mm) zaagblad. Deze zaag is origneel bedoeld voor de bouwplek, maar werkt ook uitstekend in de kleine tot middelgrote werkplaats. De langsgeleider is goed haaks af te stellen en heeft een groot bereik. Ik adviseer er wel een aparte verstekgeleider bij, zoals ik al bij ‘meten’ beschreef.
Verstekmes / Miterfence / Mitergauge
Amazon.nl
Een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de kwaliteit verstekmes die je krijgt bij oa je DeWalt zaagtafel of RecordPower Lintzaag. Tip; doe er een 2060(of2080) alu extrusie bij als staander en je krijgt enorm veel flexibiliteit qua afstellen.
2080 extrusie
Amazon.nl
Dit lichtgewicht aluminium is zeer stijf en bruikbaar voor van alles. Hele CNC machines, 3d printers en simrigs worden er van gemaakt. Hier adviseer ik het voornamelijk voor bovenstaande miterfence. Met tslot moeren in de gleuven ben je zeer flexibel in het afstellen van de geleider en mocht je er per ongeluk in zagen, dan is het aluminium zacht genoeg om je zaagblad niet meteen weg te moeten gooien.
Softstartmodule
Amazon.nl
Deze softstartmodule zorgt voor een langzamere opstart en een minder abrupte belasting van je stroomnetwerk.
Let op; Aanpassingen aan stroomvoorziening kunnen je produktgarantie laten vervallen en dient alleen te gebeuren door mensen met uitgebreide kennis van het werken hiermee.
CMT Crosscut Zaagblad 250mm 80tanden
Amazon.nl
Dit ITK Plus zaagblad gaat als een mes door de boter bij crosscut (haaks op de nerf). Voor ripcuts (met de houtnerf mee) is deze minder geschikt en zal je zaag eerder brandplekken in de zaagsnede achterlaten. Dit ziet er niet mooi uit, maar is ook slecht voor je zaagblad vanwege oververhitting.
Stanley Fatmax Japanse zaag
Amazon.nl
Helaas zijn ze niet meer te koop bij Kelders Boxmeer, waar ze een mooie partij hadden voor €12 per stuk. Ook voor de huidige prijs blijft het een uitstekende zaag. En een trekzaag gaat zo veel fijner…. maar vlijmscherp!
BASt | Houtwerk Aankooptips

Schuren en poetsen

Schuren is niet het fijnste klusje van je houtwerk.
Het kan je produkt wel maken of breken, dus dan kan je het maar beter goed doen.

WATWAAROM
DeWalt DWE6423 Schuurmachine
Amazon.nl , Gereedschapcentrum
Een goede, degelijke en naar verhouding stille schuurmachine die goed in de hand ligt. Naast de stofzak kan je hem ook aansluiten op een 35mm stofafzuiging
3m Xtract Cubitron II schuurschijven 125mm
Amazon.nl
Je hebt niets aan een goede schuurmachine met el cheapo schuurpapier. Door diverse youtubers als beste schuurschijven beoordeeld en gaan zeer lang mee. Helaas gaan de dozen per 50 stuks waardoor het wel snel prijzig wordt als je meer korrelgroottes wil. Maar dan heb je wel voldoende voor een lange tijd.
Sanding Cleaner BlockEen Sanding Cleaner Block werkt als een soort gum. Hiermee trek je een hoop vuil mee uit je (band)schuurmachine-vellen, waardoor ze stukken langer mee gaan.
Polijstspons 130mm
Amazon.nl
Bedoeld voor het waxen en polijsten, is dit ook uitstekend om je Holzbutter of een andere was in je hout te masseren.
Handschuurblok 125mm schijven
Amazon.nl
Handig zacht schuurblok waar dezelfde standaard 125mm schuurschijven op passen. Goed voor de laatste afwerkingen en hoekjes
Polijstopzetstukken
Amazon.nl
Deze opzetstukken passen op de boor en op je houtdraaibank. Superhandig om je wax in het vers gedraaide hout te masseren
BASt | Houtwerk Aankooptips

Stofafzuiging

Niemand houdt van troep opruimen. Dan is een goede stofafzuiging wel noodzakelijk. Zo komen zowel de grote krullen als de kleine stofdeeltjes in de afvalbak en niet in je longen.

WATWAAROM
Record Power CamVac
Baptist
Deze stofafzuiging werkt hard en kan zowel grote krullen als los zaagsel aan. Hij is in verschillende sterktes en maten te koop; ik heb zelf de 55Liter versie. Met de Record Power afzuigslangen kan je de uitlaat naar buiten geleiden waardoor je het geluid sterk dempt.
Dustcommander cycloon
Amazon.nl
Ondanks de grote opslag van de CamVac heb ik er nog een grote ton een een Cycloon voor zitten. Hierdoor komt er veel minder stof en zaagsel in het filter en de stofzak, waardoor de zuigkracht lang behouden blijft. Vergeet vooral het overdrukventiel niet!
Record Power AC400 Luchtreiniger
Baptist
Ondanks alle bescherming en afzuiging zal er toch nog flink wat stof en zaagsel los in je werkplaats rondzweven. Deze luchtreiniger trekt ca 10m3 lucht per minuut door zn filters, en haalt de deeltjes uit de lucht zodat ze weg blijven uit je longen als je je masker af zet
Luchtkwaliteit meter
Amazon.nl
Altijd handig als je gewoon op een schermpje kan zien hoe goed/slecht de luchtkwaliteit is. Zie hier mijn instagrampost met resultaten van een paar minuten zonder en met de AC400 aan

Disclaimer

In dit artikel verwezen Amazon links zijn affiliate links. Indien je een bestelling plaatst via deze links, ontvang ik hier een vergoeding voor, zonder dat het jou een cent extra kost. Ook eventuele kortingen blijven gewoon van toepassing.
Overige links zijn zonder vergoeding.
Ik heb geen persoonlijk herleidbare informatie over geplaatste bestellingen.

Deze lijst is op geen enkele manier gelieerd aan genoemde producenten, verkoopkanalen of haar personeel. BASt pleegt op geen enkele manier authoriteit te zijn op gebruik en onderhoud van je apparatuur en houtwerkzaamheden. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor elke actie die je onderneemt naar aanleiding van inhoud op deze pagina. Elke vorm van aansprakelijkheid hieromtrent wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Terug naar boven